Det vanligaste problemet hos kaninen är magbesvär, det kan vara lättare besvär som en förstoppning men som kan förvärras till ett allvarligt livsfarligt tillstånd om förstoppningen inte hävs i tid. Det svåraste är att kaninmagen är mycket känslig och när kaninen blir förstoppad kan den snabbt bli sämre. En kanin som är förstoppad äter inte, sitter ofta inträngd i ett hörn och vill inte röra på sig samt en ökad andningsfrekvens. Ibland kan det räcka med motion för att öka tarmmotoriken men fungerar inte det rekommenderas ett veterinärbesök.
Öronbesvär hos kaniner är också vanligt, framför allt hos dvärgkaniner med hängande öron. Det vanligaste tecknet är att kaninen skakar på huvudet och har klåda runt öronen. Kaninen kan tappa pälsen vid området på grund av klådan. Man kan också känna missdoft på grund av bakterieinfektion. Symtomen kan förvärras om kaninen inte får hjälp med örondroppar och eventuellt antibiotika som skrivs ut av en veterinär.
Övervuxna tänder förekommer också. Se gärna mitt inlägg Tema tänder
Det finns en bakterier i kaninernas bihålor som heter Pasteurellos multocida. Denna bakterien orsakar inga problem för kaninen så länge den är friskt och har ett friskt immunförsvar. Blir kaninen stressad eller lever i en miljö med värme och dålig ventilation så kan denna bakterien föröka sig och orsaka allvarlig sjukdom. Den kan orsaka infektioner i hud, njurar, övre luftvägar, ögonen och urinblåsan. Symtom på infektion är dålig aptit, diarré, dämpad, anstängd andning samt sekretion från ögon och näsa. Kaninen behöver undersökas av en veterinär för behandling.
Sår kan förekomma framför allt på hasorna som är den viktbärande delen. Det kan uppstå av olika anledningar, till exempel underlag av galler, hårt/ojämn underlag, dålig burhygien så bakbenen utsätts för smuts. Dessa sår blir ofta infekterade och kräver sår omläggning och eventuellt antibiotika behandling.
Det som är viktigt att vara medveten om är att kaniner är känsliga för vissa sorter antibiotika. Den vanligaste orsaken är att antibiotika drastiskt ändrar den normala mikrobiella balansen i mag och tarm kanalen. De "goda bakterierna" påverkas och det kan bildas skadliga kemiska produkter hos kaninen. Därför är det viktigt att alltid ta din kanin till en veterinär om den blir sjuk och inte försöka behandla kaninen själv.
Mitt sista råd är att öka livskvaliten hos din kanin genom regelbunden motion, bra foder och mängd. På så vis håller kaninen sin vikt och tarm motoriken hålls igång. Burhygien är också viktig då bakterier kan skapa infektioner hos din kanin.
PRINCE
Jag har fått nya bilder på Prince när han är 7 månader. Prince är en av Rallies kaninungar från sommaren 2019. Kommer Ni ihåg hur han såg ut som kaninunge?
Här är Prince i famnen och han har vuxit till sig rejält 💚
Nästa vecka kommer jag skriva om rädda kaniner och ger tips på hur du gör din kanin tam. Jag kommer också att lägga upp nya bilder på en kaninunge från sommarens kull.
Jag önskar Er en god fortsättning och ett gott nytt år! Jag passade på att ta ett kort när kaninerna fick finbesök vilket är jättemysigt tycker kaninerna!
Jag hoppas Ni är intresserade av att läsa nästa inlägg som kommer nästa torsdag 💚
Detta är ett samarbete med Christina Johansson som är författare till boken "Dvärgkaninerna Nisse och Nelly"